Hoe kies je de TV met de beste beeldkwaliteit?

De eerste beslissing die je moet nemen, is de grootte van het scherm. De schermgrootte van een televisie is de gemeten afstand van de ene hoek van het scherm tot de tegenovergestelde hoek, exclusief de omringende rand. Afhankelijk van de indeling en de beschikbare ruimte die je hebt, zal de grootte van je tv-scherm je kijkervaring drastisch veranderen.

Een groter scherm biedt meer onderdompeling en is het meest geschikt voor een thuisbioscoopopstelling – het grote profiel kan kleinere kamers echter overvol maken en ongemakkelijk kijken als het te dichtbij is. Kleinere schermen zijn handiger en kunnen op kleinere afstanden comfortabel worden bekeken, maar missen de impact die een groter scherm heeft.

Het laatste dat je wilt, is dat de leefruimte doet verkleinen, dus hier moet rekening mee worden gehouden.

1080p HDTV

Bij het kijken naar een 1080p HDTV wil je ongeveer 2,5 keer zo groot als je scherm weg zitten voor een optimale beleving. Dit biedt de beste balans tussen onderdompeling, kwaliteit en comfort bij het bekijken van high-definition inhoud.

Schermgrootte (inch). Kijkafstand:

  • 24″ – 31″ – 100cm – 1,1m
  • 32″ – 39″ – 1,2 m – 1,4 m
  • 40″ – 45″ – 1,5 m – 1,6 m
  • 46″ – 55″ – 1,7 m – 2,1 m
  • 56″ – 65″ – 2,1m – 2,5m

4K Ultra HD-tv

Je zou denken dat je verder weg zou willen zitten van een UHD tv, maar het tegendeel is waar. De verhoogde pixeldichtheid betekent dat het beeld op kortere afstanden scherp en gedetailleerd blijft, zodat u dichterbij kunt zitten zonder kwaliteitsverlies. Bekijk hier de aanbiedingen TV’s.

Schermgrootte (inch). Kijkafstand:

  • 32″ – 39″ – 0,6 m – 0,75 m
  • 40″ – 45″ – 0,76 m – 0,85 m
  • 46″ – 55″ – 0,86m – 0,99m
  • 56″ – 65″ – 1m – 1,2m
  • 66″ – 85″ – 1,3 m – 1,6 m

8K Ultra HD TV

Als je denkt dat de optimale afstanden van 4K dichtbij zijn, zal de aanbevolen afstand van een 8K-tv je verbazen. Zelfs met een 65-inch set is hij dichtbij genoeg voor de meeste mensen om uit te reiken en aan te raken. Het is onwaarschijnlijk dat je zo dichtbij zit, maar het is mogelijk.

Het tijdperk van 8K-televisie is nog maar net begonnen, en de kinderschoenen doen denken aan toen 4K enkele jaren geleden voor het eerst op de voorgrond trad. De sprong naar een verbluffende resolutie van 4320p betekent dat er meer dan 33 miljoen pixels aan het werk zijn, wat een verbluffend verschil maakt voor de beeldkwaliteit.

De helderheid is ongeëvenaard in 8K met helderheidsniveaus die met niets minder bereikt kunnen worden, want home-entertainment is gewoonweg verbluffend. Houd er echter rekening mee dat er maar heel weinig native 8K-beelden in de buurt zijn. Opschalen is bij deze tv’s eerder noodzaak dan optie. Bekijk de kortingscodes van PlatteTV.

HD Ready is een bijna-high definition-indeling die inhoud uitvoert met een resolutie van 720p, wat een verbeterde beeldkwaliteit biedt ten opzichte van de standaardresolutie. Full HD-uitvoer met een resolutie van 1080p en is in staat om high-definition inhoud volledig weer te geven. Full HD is de huidige industriestandaard resolutie, met veel uitzendingen en randapparatuur (zoals Blu-ray of gameconsoles) die high-definition inhoud leveren.

Full HD blijft ook het meest gebruikte voertuig voor over-the-air-programmering, dus het blijft een populaire keuze als betrouwbare kijkmethode. De meeste huishoudens bevatten nog steeds televisies met de resolutie, dus het is nog niet verouderd.

LED TV’s

De meeste televisies gebruiken een combinatie van LED (light emitting diodes) en een liquid crystal display voor kleur, contrast en helderheid. De achtergrondverlichtingssystemen zijn ofwel edge-lit, direct of full array, met frame- of lokale dimsystemen om de luminantieniveaus te regelen. Er wordt ook een beroep gedaan op de kleurzuiverheid in het LCD-paneel en de mogelijkheden van HDR (hoog dynamisch bereik) om details in enkele van zijn puurste vormen te leveren.


Bericht auteur: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *